You are currently viewing Uleiul de masline

Uleiul de masline

După modul de procesare există 3 tipuri de ulei:

1. Extravirgin, obţinut din prima presare la rece, cu aciditate sub 0,8% şi gust superior.

2. Virgin, obţinut după a doua presare, cu aciditate sub 2%.

3. Rafinat, rezultat după un tratament chimic pentru neutralizarea acizilor şi a defectelor de gust.

Uleiul de masline extra virgin provine de la prima presare a maslinelor si este considerat uleiul de masline de cea mai buna calitate, cu o aroma perfecta si o aciditate echilibrata. Uleiul extra-virgin, nerafinat şi fără adausuri de substanţe chimice este cel mai indicat pentru consum. Are cele mai bune efecte terapeutice, iar în alimentaţie este foarte hrănitor, ideal pentru prăjit, deoarece are un punct de ardere (de fum) la 2100 C, mult mai ridicat decât temperatura obişnuită de prăjire în untură sau în alt ulei vegetal (1800 C). Din acest considerent, uleiul extra-virgin de măsline nu poate deveni toxic prin descompunere termică, ceea ce a determinat pe vechii greci să-l considere cheia longevităţii şi a păstrării integrităţii mentale.

Specialiştii au descoperit că acizii graşi nesaturaţi şi monosaturaţi, care reprezintă circa 75% din compoziţia uleiului, sunt similari cu cei prezenţi în laptele matern, ceea ce explică de ce uleiul de măsline previne aparitia cancerului

Homer il numea aurul lichid. le are asupra sanatatii se datoreaza continutului ridicat de acizi grasi mononesaturati si substante antioxidante. Studiile au aratat ca uleiul ofera protectie impotriva bolilor de inima, este foarte bine tolerat de stomac si ajuta la combaterea ulcerului si a gastritei. S-a demonstrat ca la oamenii care consuma aproximativ 25 ml (cam 2 linguri) de ulei de masline in fiecare zi, timp de o saptamana, se observa o reducere considerabila a colesterolului si un nivel ridicat al compusilor antioxidanti din sange. Cercetatorii spanioli recomanda includerea acestui ulei in dieta zilnica pentru prevenirea cancerului de colon iar cei din Chicago afirma ca dieta mediteraneeana, bogata in ulei de masline, reduce riscul aparitiei cancerului la san.