You are currently viewing Masliniele Kalamata

Masliniele Kalamata

În gastronomia de elită, măslinele Kalamata se bucură de o poziție privilegiată. Numit după regiunea în care este cultivat, un areal din sudul Peloponesului, Kalamata iese imediat în evidență în fața celorlalte soiuri. Spre deosebire de Amfissa, Agrinio sau Volos, varietăți mai populare, fructele au o culoare bej-vișinie, formă migdalată, o aromă mai dulce și un gust mai pregnant.

Multe voci le consideră a fi cele mai gustoase măsline grecești, în timp ce pulpa groasă și sâmburele mai mic le recomandă în consumul ca atare sau prepararea altor derivate pe bază de măsline. Ca dimensiune, Kalamata intră în categoria Superior sau Large, ceea ce înseamnă între 230 și 290 de măsline la litru. Nu e o greșeală de măsurare. Contrar așteptărilor, dimensiunea măslinelor nu se măsoară nici în centimetri și nici în grame ci în numărul de fructe necesar pentru a umple un vas cilindric de un litru.

Recolta se face manual între lunile octombrie și noiembrie atunci când măslinele sunt perfect coapte. Pentru că în mod natural fructele sunt amare și au o aciditate ridicată, Kalamata nu se mănâncă niciodată în momentul în care sunt culese. Înainte de consum ele sunt lăsate la macerat aproape jumătate de an în saramură, oțet, ulei sau marinades, o combinație între cele trei.