Legende

2014-08-06 19:04:35 6028 vizualizari

Despre Muntele Athos , Munte Sfant invaluit in taina religiei si a legendei, s-a scris enorm de mult. S-a dus vestea acestui loc ca fiind unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pamant.

În tradiţie se spune că, înainte de Hristos, existau în jurul vîrfului Athos cinci cetăţi antice greceşti, ale căror ruine încă se mai văd. Iar pe vîrful cel mai înalt al muntelui se află statuia zeului Apolon - zeul soarelui.

Sfantul Munte al Athosului, care mai este numit pe buna dreptate Gradina Maicii Domnului, este o peninsula legata de pamantul Greciei in partea dinspre miaza-zi, avand celelalte trei parti scaldate de Marea Egee.

Muntele Athos (Agion Oros în limba greacă) este considerat a fi cel mai puternic centru al spiritualităţii creştin-ortodoxe din lume. Pe munte se găsesc 20 de mănăstiri, 12 schituri şi o varietate de chilii călugăreşti al căror număr depăşeşte 700. Pe muntele Athos trăiesc peste 1500 de călugări, regiunea fiind autonomă din punct de vedere administrativ, un adevărat stat monastic, care are capitala la Karyes (în limba română Kareia).

Pe Muntele Athos nu sunt acceptate carnea sau preparatele pe bază de carne, excepţie făcând foarte rar, peştele sau fructele de mare. Acest lucru, împreună cu pacea specifică vieţii de călugăr şi eforturile pentru dobândirea mântuirii spirituale au făcut posibil ca pe muntele Athos să nu se vorbească despre boli cu substrat alimentar precum cancerul, diabetul, bolile de inimă sau afecţiuni ale sistemului digestiv.

Măslinele și uleiul de măsline constituie alimentul de bază al monahilor. De aceea culturile de măslini erau cele mai răspândite și mai bogate dintre toate culturile din Sfântul Munte. Măslinii, cultivați de obicei în mici terase, sunt perfect adaptați la mediu, dat fiind faptul că măslinul sălbatic este o componentă de bază a ecosistemului natural al regiunii.

Uleiul de măsline produs pe muntele Athos este de cea mai bună calitate, iar hrana se găteşte la plite şi cuptoare tradiţionale.

In ultimii 1.500 de ani nicio femeie nu a urcat pe munte. Legenda spune ca in momentul in care o femeie va pune piciorul pe Athos muntele se va scufunda in mare. Acesta va fi si primul semn al Apocalipsei. Si tot legenda spune ca pana si animalele ce salasluiesc in zona au primit porunca de la Dumnezeu ca partea femeiasca sa nu calce hotarele muntelui.

Călugării de pe Muntele Athos sunt un exemplu de viaţă cumpătată. Alimentele naturale, mesele luate în linişte şi viaţa activă fac ca monahii din Grecia să aibă o speranţă de viaţă mai mare cu zece ani decât restul locuitorilor. Mult lăudata dietă mediteraneană a fost mereu oferită drept exemplu de reţetă minune pentru o viaţă mai lungă şi ferită de o mulţime de afecţiuni grave.