Despre Maslini

2014-08-06 19:05:14 5780 vizualizari

Măslinii nu se cultivă numai pentru fructele lor unice, ci şi pentru lemnul extrem de dur şi de rezistent. Aceste calităţi se datorează creşterii extrem de lente a măslinului, unii copaci în vârstă de o mie de ani atingând înălţimi de 15 până la 20 de metri.

Măslinul a fost la mare preţuire în Grecia Antică, ceea ce l-a inspirat pe Homer, care considera uleiul de măsline drept „aurul lichid“ al vremii. Treptat, uleiul de măsline a devenit monedă de schimb cu care se plăteau obiectele de preţ cum ar fi vazele de alabastru, îmbrăcămintea de lux, bronzul şi vinul de calitate.

Datorită iernilor blânde, verilor toride, solului calcaros și întinselor suprafețe de litoral, Grecia oferă condiții excelente dezvoltării măslinului.

Varietățile de masline des întâlnite în Grecia sunt: Kalamon, Halkidikis și Savory.

  • Varietatea Kalamon oferă excelente măsline de masă și este intens plantată în Messinia, Lakonia și Agrinio. Fructele ajunse la maturitate sunt culese în lunile noiembrie și decembrie.
  • Varietatea Halkidikis este cultivată cu preponderență în zona Halkidiki și este cunoscută și ca măslina mamut, datorită dimensiunilor considerabile atinse de fructe.
  • Varietatea Savory, întȃlnitȃ în Attica, Creta și Thassos, elimină parțial gustul amar al fructului în timpul coacerii.

Poate cele mai des menționate delicatese din istorie, de la epopeele lui Homer până la Biblie, măslinele sunt cu certitudine cel mai reprezentativ aliment mediteranean. Dar care soi din darul zeiței Athena – cum sunt numite măslinele în mitologia greacă – este cel mai gustos?